Borsod-Abaúj-Zemplén megye földvárai

földvár

A túra célja: A várromokban, földvárakban bővelkedő megye településeinek határában lévő földvárak felkutatása, a hozzájuk kapcsolódó történelmi események megismerése, túramozgalmi sorozat keretében. Ezzel együtt turisztikailag kevésbé feltárt tájak és lakóinak megismerése.

A túra útvonala: A sorozat négy részből áll. Az első részben 8 Észak-borsodi földvár, a második részben 8 abaúji vár és földvár, majd a harmadik csoportban 13 Dél-borsodi földvár és végül a negyedik területen további 5 Ózd környéki földvár maradványainak felkeresésére nyílik lehetőség.
I. rész: Velezdi vár, Mercsei vár, Dedevár, Vadnai vár, Mohosvár, Serényfalvi földvár, Kakasvár, Galgóci vár.
II. rész: Abaújvár, Telkibánya - Templomdomb, Boldogkőváralja - Tóhegy, Felsődobsza - várdomb, Alsóvadász - várdomb, Felsővadász - várdomb, Fony - Süllyedt Bánhegy, Hemádbüd - várdomb.
III. rész: Kácsi vár, Cserépvár - Cserépváralja, Odor vár, Cserépfalu - Mésztető, Miskolc-Tapolca - Várhegy, Miskolc - Leányvár, Kisgyőr - Hársasvár, Bükkaranyosi földvár, Alsó-Kecskevár, Sály - Léleklyuk-tetö,Sály - Latorvár-tető, Sály - Örsúr vára, Sály- Latorvár.
IV. rész: Sajónémeti földvár, Vajda vár - Borsodnádasd, Veres vár - Domaháza, illetve kiegészítésként a Hangony melletti Birinyi- és Pogány vár.
földvárföldvár
A túra igazolása: Az igazolófüzetek részvételi díj ellenében beszerezhetők a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség címén, illetve a túrákat irányító egyesületeknél. A felkeresett földvárakhoz legközelebbi lakott helységben kell az igazolófüzetbe a bélyegzést megtenni. De a túrázókat és a várakat ábrázoló fényképet is elfogadják a túra irányítói. A túrasorozat sikeres teljesítéséhez a túrák irányítójánál külön túravezetők igényelhetők.

A jelvény megszerzése: A teljesítés után az igazolófüzetet az irányító szervezetek, illetve a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség (3527 Miskolc, Selyemrét út 1. postacím: 3501 Miskolc, Pf.: 11. Ügyelet: kedd 16:00-18:00) címére visszaküldve kapja meg a túrázó a tájegységnek megfelelő kitűzőt.

A túrák irányítói: I. és IV. rész: Bánrévei Vasutas Természetjáró Baráti Kör; II. rész: Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület; III. rész: Diósgyőri Természetbarát Sport Klub. (Bánrévei Vasutas Természetjáró Baráti Kör /3654 Bánréve, Kolozsvári út 3.; Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület /3525 Miskolc, Vologda út 20. 3/1.; Diósgyőri Természetbarát Sport Klub /3534 Miskolc, Szinyei Merse Pál u. 4. III/3.). Felhívjuk a figyelmet, hogy egyes várak nehezen találhatók meg, a térkép nem, vagy hibásan jelöli. Ezért a túra irányítói igény esetén túravezetőt biztosítanak az érdeklődők részére.

» Bővebben az abaúji földvárakról
» I. rész Putnokról Lázbércig (Velezdi vár, Mercsei vár, Dedevár) cziti honlapján
» I. rész Velezdi vár, Mercsei vár, Dedevár letölthető útvonallaírás
» III. rész Miskolc-Tapolca - Várhegy és Miskolc - Leányvár
III. rész Cserépfalu - Mésztető » 1.kép | » 2.kép | » 3.kép | » 4.kép | » 5.kép
» I. rész Vadnai Várhegy
» II. rész Boldogkőváralja - Tóhegy
» III. rész Kisgyőr - Hársasvár, Bükkaranyos - földvár
» III. rész Alsó-Kecskevár
földvárföldvár